Якщо нарізати покрівельний листовий метал у вигляді смуг довжиною ската або меншими картинами, виходить метал, з якого виготовляють фальцеву покрівлю.

krysha_7

Вона виконується шляхом кріплення листів кляммерами до основи. Самі ж листи замком (фальцем) з’єднуються між собою. Такий спосіб укладання дозволяє створити водонепроникну покрівлю, яка не має отворів для кріплення і на стиках самого матеріалу відсутні зазори. За умови правильного і професійного монтажу, використання всіх необхідних і високоякісних комплектуючих фальцева покрівля буде наділена високими експлуатаційними параметрами. Також вона відноситься до покрівлі високого класу. Каркас вашого будинку з дерева завжди буде сухим, не буде пошкоджений процесами гниття і корозії, розпаду від ультрафіолетового впливу завдяки захисту фальцевим дахом, за умови професійно сконструйованого покрівельного пирога. Термін експлуатації такого типу даху – мінімум 50 років.

Що таке і яку функцію виконує пиріг крівлі

пиріг фальцевої покрівлі

Навантаження від снігових опадів може сприяти деформації металевих листів. Вони не наділені ніякою несучою здатністю, тому що фальцеві листи без поздовжнього профілювання. Такі недоліки легко усуваються шляхом установки міцної основи з фанери, яка стійка до вологи, обрізної дошки або OSB-3. Якщо кут нахилу покрівлі великий, тоді можна встановлювати звичайну обрешітку, з відстанню між дошками не більше 15 см.

 3

Також необхідно використовувати структурний мат, який виводить конденсат з внутрішньої поверхні металу. За технологією необхідно створити зазор для вентиляції між настилом і металом. Структурний мат – це товсті волокна поліпропілену, які сплетені в хаотичному порядку. Саме він і створює цей зазор. Під нього стелять супердифузійну мембрану, вона забезпечує стікання конденсату вниз по даху до дренажної системи (водостік), і не потрапляє в покрівельний пиріг.

9

Також на ринку покрівельних матеріалів є продукти, які дозволять прискорити монтаж покрівлі – наприклад Delta-Trela (структурний мат, поєднаний з мембраною).

Метал для покрівлі в листах, покладений способом стикування, створює фальцеву покрівлю. Також вона відрізняється різноманітністю використовуваного матеріалу – від дешевої оцинкованої сталі до найдорожчих (натуральна мідь). Часто фальцева покрівля виконується з таких матеріалів, як титан-цинк і алюміній, покритий полімерним покриттям різних кольорів. Всі елементи покрівельного пирога, алгоритм і технології монтажу завжди будуть однаковими, незалежно від того, з якого матеріалу вибрана покрівля.

12

Роботи з укладання покрівлі повинні виконуватися професійною бригадою, яка має в своєму арсеналі необхідний інструмент для фальцевих замків, а також з попереднім великим досвідом монтажу такого виду дахів.

Початкова вартість металу для фальцевого даху буде не дуже високою, оскільки практично відсутня його обробка. Але, все таки, кінцева ціна виросте з урахуванням вартості робіт і супроводжуючих матеріалів.

13

Фальцева покрівля відрізняється від даху з металевих листів, в першу чергу тим, що з неї можна робити радіусні покрівлі. Оскільки така робота з виготовлення радіусних картин, індивідуально під будинок, вимагає наявності цеху і прокатних верстатів, то відповідно і вартість їх буде вищою.

15

За класичною технологією укладання фальцевого даху картини скріплюються кляммерами, які обгортаються в замок фальца і абсолютно невидимі. Дах стає повністю водонепроникним, оскільки в металі відсутні отвори. Але тепер існує більш сучасний метод монтажу картин, для якого не потрібен закатний фальцювальний інструмент.

17

Додаткові елементи безпеки на даху

Розглянутий тип покрівлі вимагає наявності відповідних елементів безпеки, які розраховані саме на даний тип даху.

До них можна віднести:

  • Системи снігозатримання
  • Лави та ступені сажотруса
  • Елементи пересування по даху – сходи і ступені
  • Огорожа покрівлі

roof-safety-procucts-reference-08

Профілювання картин на об’єкті

Нерідко, для того, щоб здешевити вартість матеріалу, покрівельники виконують профілювання картин з гладкого листа вже на самому об’єкті. Такі роботи можна виконати за допомогою невеликого, мобільного прокатного обладнання. При профілюванні картин на краях листів утворюються відповідні загини, і після цього картини, при з’єднанні між собою створюють водонепроникний замок. Також, при профілюванні картин безпосередньо на об’єкті, вартість може бути зменшена на перевезенні металу для покрівлі, якщо будуть використовуватися невеликі смуги довжиною всього ската. Якщо є можливість виробництва саме на об’єкті, тоді можна доставляти рулонний матеріал малогабаритним транспортом, без використання великих вантажних машин, і вже на самому об’єкті виготовляти картини необхідного розміру.

Верстат для профілювання фальцю

stanok

Дуже важливим фактором є те, яке температурне розширення металу. Це потрібно враховувати в тому випадку, якщо на об’єкті будуть використовуватися картини, довжина яких більше 5-ти метрів.

Рухомий кляммер

плаваюча клямра

При нагріванні металу, картини великої довжини можуть подовжуватися, створюючи в деяких місцях здуття на покрівлі. Щоб метал міг вільно рухатися по схилу, і уникнути такого здуття, встановлюють спеціальні рухливі клямери з вільним ходом, і при цьому сам дах залишається більш цілісним.